Koronás címer

Közéleti blog. Emlékeztek a címervitára? Nem? Nem baj, a véleményem már ismeritek...

Demokratának lenni

"Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Friss topikok

Linkblog

2009.02.07. 02:34 koronás címer

Koronával vagy anélkül?

http://index.hu/politika/belfold/1989/2009/02/07/koronaval_vagy_anelkul/

Nem kötekedésként,de...

DR. VARGA JÁNOS (MDF):"Címerügyben közismerten megosztott a közvélemény. A nézetek közötti határvonal nem egyezik a pártok közötti határvonallal, hanem a pártokon belül húzódik." "Én ugyanis az úgynevezett Kossuth-címer, tehát a koronátlan... - a kiscímer ellenében -, a Kossuth-címer mellett foglalok állást."
DR. SZABAD GYÖRGY (MDF):"E téren íme bizonyság, hogy a Magyar Demokrata Fórumban - békésen, vagy vitázva - megélhetnek egymás mellett különbözõ álláspontok."
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ):"A másik, ami lényeges, s amit tisztáznunk kell: mint más pártoknál, a Szabad Demokraták Szövetségének sincsen kötelezõ pártálláspontja a címer kérdésében. Hallhattuk Szabad György professzor urat, az MDF képviselõjét, tisztelt elnökünket a Kossuth-címer mellett nyilatkozni. Hallhattuk Tellér Gyula képviselõtársunkat az SZDSZ-bõl a koronás kiscímer mellett nyilatkozni."
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKgP):"...és el kívántuk érni, hogy végre a nép által gyûlölt Kádár-címer helyett a koronás címer kerülhessen Magyarország minden hivatalára és minden okmányára."
DR. ORBÁN VIKTOR (FIDESZ):"Az elsõt Kéri Kálmán vezérõrnagy úrnak szánom és tudatom vele, hogy a FIDESZ frakciója a címer ügyében saját belátása és saját lelkiismerete szerint fog szavazni - minden egyes tagja, tehát nincs egységes frakcióálláspont ebben a kérdésben."
DR. SZÛCS ISTVÁN (MDF):"hogy a tanúsítójelként - bélyegzõ, tapadó cimke, matrica, beütõjel - ne a Magyar Köztársaság stilizált címerét ajánljuk, hanem térjünk vissza az 1870-es években kialakult gyakorlathoz, a magyar korona stilizált rajzolatához. A mintamérték - mint ezt akkoriban hívták - tradicionális ábrázolásán túlmenõen a korona egyszerûbben és kisebb helyen jeleníthetõ meg, mint az egész címer bonyolultabb rajza. A javaslatot támogatja az Országos Mérésügyi Hivatal mellett a Szent Korona Társaság is."
DR. BALSAI ISTVÁN igazságügyminiszter:"a Kormány jelenleg egy változatot kíván beterjeszteni a Magyar Köztársaság Alkotmányának 76. szakasza módosításaként, és ennek a változatnak az értelmében az úgynevezett koronás kiscímer lenne a javaslatunk."
***
Az első szavazáson az MSZP soraiból sokan több ember helyett szavaztak, ezért maradt a régi rendszer jelképe tovább érvényben... Csak egy későbbi, másik ülésnapon megtartott szavazás hozott eredményt.
OGY elnöke:"Egyébként is természetes, hogy valamennyi üres helyet ezek után ellenõrizni szükséges. Ezért kérek egy kis idõt, hogy ezt megnézzük. (Zaj.) Kérem szépen a szavazáshoz térünk vissza. Megismételjük a címerrel kapcsolatos szavazást. Egyetért-e ezzel az Országgyûlés? (Felkiáltások: Igen!) Pillanat, ezt is megszavazzuk. Kérem szépen, aki egyetért azzal, hogy a címerrel kapcsolatos elsõ szavazást megismételjük és folytassuk, ha szükséges, szíveskedjék szavazni!"
CSÉPE BÉLA (KDNP):"A múltkori szavazás után én ezt úgy éreztem, hogy az utca embere úgy fogta fel, hogy a magyar Parlament úgy döntött, hogy marad a Kádár-címer. (Igen, igen, úgy van!) Sajnos ezzel azonosulni nem tudtam, mert tudom, hogy egyetlen képviselõtársam sincs, aki ezt akarta volna. (Zaj.) Emlékezetemben van a szavazás, amikor három szavazatkülönbséggel a koronás címer majdnem életbe léphetett. "
ANTALL JÓZSEF miniszterelnök:"Így felel meg a valóságnak, hogy tavaly nyáron szerettem volna már eldönteni ezt a kérdést, és azért javasoltam akkor, mert úgy tûnt, hogy a Kossuth-címer mellett többség van, és megnyugtatónak lehet találni azt a megoldást, hogy a koronás címert... Nem kívánom részletezni, nem kívánom külön bemutatni, hogy ez akkor miért nem sikerült. Mindenesetre az tarthatatlan, nemcsak itthon, külföldi lapokban is így jelent meg fejcímmel: Magyarország megtartja régi kommunista címerét. Lehetetlen dolog, hogy ezt tovább húzzuk."
És az MSZP? Hát nem nagyon szóltak a kérdésben, de egyértelmű volt hogy a koronát legszívesebben csak egy múzeumban látnák... csak a vörös csillagért álltak ki, hogy nyugodtan rakhassák a karácsonyfákra.
DR. SCHIFFER JÁNOS (MSZP):"Ki és mi minõsíti, hogy melyik jelkép hova tartozik? Egyáltalán mi a jelkép, és mi a szerepe? Mi kötõdik közvetlenül a fasizmushoz vagy a bolsevizmushoz? Mi a pontos jelkép? Egy zászló, jel, vagy esetleg egy név vagy egy mû? Ezek mind betölthetik a jelkép szerepét. És ki dönt majd ennek kiválasztásáról egy tüntetés kapcsán? Talán a mind férfiasabbá váló rendõrök fogják megítélni, hogy például az Orbán Viktor által emlegetett sarló és kalapács most hova minõsül? Ez a munkás- és parasztösszefogás jelképe, ami korábbi, mint a bolsevizmus, vagy egy ország címere, vagy tényleg egy bolsevista jelkép, vagy az osztrák címer része, vagy a bolgár nemzeti szocialista párt jelvénye? Mi történik akkor, ha mondjuk nem állunk meg a sarló és kalapácsnál, hanem a vörös csillagot is idesorolja valaki? Karácsonyi vásárban fölcsillanó csillagok között lesz egy piros is, s akkor ezzel szemben is majd el lehet járni."

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://koronascimer.blog.hu/api/trackback/id/tr58927814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása