Koronás címer

Közéleti blog. Emlékeztek a címervitára? Nem? Nem baj, a véleményem már ismeritek...

Demokratának lenni

"Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Friss topikok

Linkblog

2012.03.19. 23:27 koronás címer

Index tech rovat - Leningrádban Volgákat osztogatnak!

 Nagyjából 10 éve vagyok rendszeres olvasója és rajongója az index.hu portálnak. Jó pár éve vagyok a htka.hu rendszeres olvasója. A bennem felmerült kérdés, miszerint hogyan születik egy hír, nem konkrétan a tech rovattal  szemben merül fel, hanem az újságírás általános módszertanával kapcsolatban. Hogyan születik a hír, miként lesz címlapon egy több mint egy éves hír, hogyan helyeződik át hangsúly a tabloidizáció hatására. A fiatalabbak kedvéért a címben szereplő vicc: A jereváni rádió a következő hírről számolt be: „Leningrádban Volgákat osztogatnak!” Nos, a hír igaz, némi helyesbítéssel: nem Leningrádban, hanem Moszkvában, nem Volgákat, hanem Ladákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!

Március 19-én jelent meg az Index címlapján a következő cím: Kínai rakétáktól tart az Egyesült Államok. A  Gizmondo-ról átvett cím fordítása a következő lett volna: Hogyan semmisíthető meg a kínai "anyahajó gyilkos" rakéta: zavarás, álcázás, lelövés. Rögtön látható, hogy a cím mást jelent, ezáltal nem arról tájékoztatja az olvasót, ami valójában hír értékű, hanem csak egy érdekes, színes képekkel tarkított olvasmányt tár az olvasó el. A rakéta létéről ráadásul már fél éve beszámolt az Index. Érdekes összevetni a (Indexhez hasonlóan) szintén a  Közép-európai Média és Kiadói Zrt. érdekeltségébe tartozó Inforádió cikkével, mely 2011 februárjában jelent meg: Nem ijednek meg az amerikaiak a kínai szuperrakétától. Ez utóbbi hírt Szvetnik Endre jegyzi Londonból, forrása az AP, melynek Scott van Buskirk altábornagy adott interjút Yokosukában, Japánban. A rakétáról 2011 januári magyar nyelvű cikk itt olvasható. A most közölt hír forrása tehát a Gizmondo, egy elektrotechnikai blog. A Gizmondo a Wired cikkét vett át, mely jó másfél órával hamarabb hozta le hírt.

Mi történhetett valójában? Jonathan Greenert admirális 2012 március 16-án a Szenátus Fegyveres Szolgálatok Bizottsága előtt beszélt a 2013-mas fiskális évvel kapcsolatban. A szó szerinti leirat itt olvasható. A legtöbb külföldi portált az Iránnal való háborúra való készülődés érdekelte, így a Time magazint, valamint a Business Insidert. A meghallgatás végén újságírók rohamozták meg az admirálist, aki válaszolt néhány kérdésre. Az egyik ezek közül a kínai CSS-5 Dong-Feng hajó elleni ballisztikus rakétával kapcsolatos volt, melyet vélelmezhetően Spencer Ackerman tett fel. A válasz próbált minden kételyt eloszlatni, egyrészt a rakéta még nem kiforrott, másrészt több mód is van annak elhárítására, ahogy az eredeti cikk is mondja: zavarás, álcázás, lelövés. A jövőben a Navy több képességét is fejleszteni kívánja, de az idő Egyesült Államok oldalán áll.

Mi a problémám a cikkel? Azt sugallja, hogy az USA lépéshátrányban van, pedig ez nem igaz, a forrás cikk is a Navy előnyéről ejt szót. A cikk nem említi, hogy a rakéta csak fejlesztési stádiumban van, nincs hadrendbe állítva, holott ennek épp ellenkezőjét sejteti az olvasóval. Szerencsés lenne a Dong-Feng írásmód az egybeírás helyett, ugyanis ez a rakétacsalád neve. "A Dongfeng-szériába tartozó fegyverek – amelyek hatótávolsága akár háromezer kilométer is lehet – még egy repülőgép-hordozót is képesek elpusztítani, így az Egyesült Államok és Európa hadereje ellen is bevethetők." Dong-Feng széria pontatlan fogalmazás, a CSS-5 Dong-Feng  feltételezett maximális hatótávolsága 3000 km (néhol 2700 km szerepel), ez egy MRBM. A CCS-10 (DF-31) Dong-Feng 12.000 km, mely jóval több, mely szintén Dong-Feng, ez egy ICBM.

Továbbá ez szerepel a cikkben: "...tengerészgyalogság hamarosan már olyan fejlett zavaró berendezéseket állíthatnak üzembe, amiket akár vadászgépekre is felszerelhetnek, és teljesen összezavarhatják az ellenséges erők elektronikus védelmi rendszerét." Védelmi rendszerét? Nem támadó? Nem számít, ettől függetlenül 2008 közepén szállította le a Boeing az első sorozatgyártású EA-18G vadászgépet, tehát a hamarosan szó is téves. A gép bevetésre alkalmas, ráadásul elég potens, valamint Khadafi ellen is bevetették.
ea18g_vx31_062.jpg

 

Az USA háborúra készül Iránnal, folyik a Casus Belli gyártás, most kiderült hogy a Navy is készül a lehetséges háborúra. Mi olvashattunk egy cikket, mely arról szól, hogy az USA fél, le van maradva, pedig a forrás, a Wired nem ilyen hangulatú cikket közölt, egyszerűen csak leírta a tényeket. Ezt az Index tech rovata belemártotta egy tabloidos mázba, hírként számolt be egy rakétáról, pedig a hír itt az volt, hogy fel van készülve a Tengerészgyalogság. 

1 komment

Címkék: tech kína index usa haditechnika rakéta lézer rakétavédelem interkontinentális repülőgép hordozó tabloid techrovat tabloidizáció


A bejegyzés trackback címe:

https://koronascimer.blog.hu/api/trackback/id/tr704327152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása