Koronás címer

Közéleti blog. Emlékeztek a címervitára? Nem? Nem baj, a véleményem már ismeritek...

Demokratának lenni

"Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Friss topikok

Linkblog

2011.12.30. 20:45 koronás címer

Digitális átállás

Napjainkban egyre elterjedtebbek a lapos televízió készülékek. Ezek egy része LCD, LED LCD, plazma. Röviden most összefoglalom e többféle technika főbb tulajdonságait.

 
 A plazma képe szép, a pixelek (képpontok) egyenként világítanak, ezért kontrasztosabb, sokat fogyaszt, 120 cm-nél nagyobb méretben olcsóbb mint az LCD, beégésre hajlamos, tehát a TV logója és a sárga karika akkor is látható lehet a képen, ha már másik csatornán vagy. Az öreg plazmákon már látszik a kor, a beégéséről, illetve kezeléséről bővebben itt: geeks.hu
 
Az LCD 120 cm-nél kisebb méretben olcsóbb mint a plazma, a pixelek úgy viselkednek mint a szűrők, egy hátsó fényforrás fényét a megfelelő színűre alakítják, fekete esetén teljesen kitakarják. A takarás sosem lehet tökéletes, ezért képe kevésbé kontrasztos mint a plazma képe. Kevesebbet fogyaszt, a TV nem sugároz (mint a régi CRT és a plazma TV-k), nem érezhető az átütő meleg amikor elhúzza az ember a kezét a készülék előtt a levegőben.
 
A sorozatos fejlesztések következő állomása LED LCD, ami abban különbözik, hogy a hátsó fényforrás LED. Ezáltal kevesebbet fogyaszt, és vékonyabb televíziókészülékek készíthetőek. Hajszálnyival drágább mint a hagyományos LCD. Elvileg a kontrasztja is jobb, bár véleményem szerint ez csak marketingszöveg.
 
Az igazi áttörést az OLED készülékek fogják hozni, de még pár év míg reális áron hozzájuthatunk ilyen készülékekhez. E technika egyesíti a plazma előnyét (az egyenként világító képpontok) a LED LCD előnyével, a kis fogyasztással, valamint hihetetlen vékony készülékek készíthetőek.
 
Vegyük azt az általános helyzetet, hogy szobánkban egy lapos TV díszeleg. Bennünk van a tűz, hogy minden képességét használjuk ki, hiszen azért költöttünk rá olyan sok pénzt. Nagy felbontás, HD, digitáls, varázslatos szavak. Az igaz probléma az, hogy a TV szolgáltatók nem jótékonysági intézmények, minden áron meg akarnak szabadítani nehezen megkeresett pénzünktől.
 
Ha rengeteg pénzünk van, akkor havi 13.570 Ft-ért a HelloHD legnagyobb, mindent tartalmazó csomagját ajánlanám. Rengeteg HD csatorna, mindent felölelő kínálat. Másszunk bele a technikai részletekbe, hiszen az ördög itt rejtőzik! Családom a UPC-nél fizetett elő TV-re. Mikor lapos tv-t vettünk az tapasztaltuk, hogy a hagyományos CRT TV-n még elfogadható minőséget produkáló analóg kábel adás botrányos minőséget nyújt. A kép hangyás, kásás, szinte élvezhetetlen. Ekkor döntöttünk úgy, hogy átállunk a UPC digitális csomagjára.
 
A pofon itt is megvolt, kiderült hogy csak a tartalom szállításának módja digitális. Egy SCART csatlakozóval felszerelt, baromi lassú, lassan reagáló set-top boxot kaptunk, mely zabálja az áramot és undorító szappanformájú távirányítója van. A tévénk szép távirányítóját elfelejthettük, rá voltunk kényszerítve a gagyi távirányítóra. Minden lehetőséget megpróbáltam, érdeklődtem, eredménytelenül. A legfőbb probléma a SCART csatlakozó. Ez egy analóg szabvány, bármilyen tökéletes is a képe, sosem lesz tűéles, mindenképp zajos és kásás lesz, ami egy lapos TV-n látható, egy régi CRT tv-n nem. A megoldás a digitális csatlakozás, melynek legelterjedtebb szabványa a HDMI.  HDMI csatlakozós set-top boxot a UPC csak a HD DVR csomag esetén adnak, melynek legolcsóbb havidíja 6200 Ft, digital bronze csomag esetén.
 
Egy közeli ismerős Antenna Digital-lal szerződött még korábban, ennek előfizetői bázisát a HelloHD vette át. A korábban már több néven is futott szolgáltatás volt már AM Mikro, Antenna Digital, jelenleg Hello Digital néven lehet velük szerződni. Ezen ismerősöm egy lapos TV-t kapott karácsonyra. Neki azt javaslom, hogy váltson dekódert, havi +600 Ft-ért HDMI csatlakozós dekóderhez juthat. HelloHD Ha HD tartalmat kíván nézni, akkor ajánlom az ingyenesen fogható MindigTV-t. Ezt kipróbáltuk nála, és működik is. 3 HD csatorna teljesen ingyen fogható a levegőből!
 
Másik ismerősöm szintén lapos TV-n nézi a híreket. Mikor nála voltam megdöbbenve tapasztaltam, hogy az analóg UPC kábeltv gyönyörű képet ad. Sehol egy hiba, elmosódás, kásásodás. Sokkal szebb képet adott az analóg UPC (feltehetőleg irdatlan erős jelet kapnak) mind a digitális. A digitális esetén a képminőség vagylagos, ott nincs, nem is lehet különbség. Vagy van kép, vagy nincs. Ez azért van így, mert a digitális adatfolyamban egy kritikus mértékig működik a hibajavítás, ha már nincs elég adat, akkor a kép egyszerűen megáll. Nincs hangyásodás, elmosódás. Vagy van kép, ami tökéletes, vagy nincs kép. Olyan nem lehetséges hogy szebb, vagy rosszabb, fél Magyarország ugyanazt a típusú UPC boxot használja.
Az ő esetében is, ahogy minden ismerősömnek azt ajánlom, HD tartalamt ingyen fogyasszon! Jövőre az M1-en lesz a Forma1, feltehetőleg HD-ban, az M1, M2 és DunaTV mind HD-ban fogható, ráadásul ingyen! Felesleges kétszeres havidíjat fizetni olyanért ami ingyen van.
 
Harmadik ismerősömnél a probléma igazán érdekes volt. Műszaki ismeretekkel alig rendelkező tv-fogyasztó ismerős azzal a problémával keresett meg, hogy a UPC set-top box-ból scart-on vezeti át a jelet a TV-re, de a kép elmosódik, egyik fele itt, másik fele ott... Gyanús volt a TV-is, de a SCART bemeneten a DVD lejátszó működött, tehát a set-top box volt a hibás. Kihúztam az antennát a dobozból, közvetlenül a TV-be dugtam, így ideiglenesen lehetett TV-t nézni, analóg módszerrel.
 
 
Mit ajánlok? A manapság vásárolt tv-k beépített mpeg4 DVB-T tunerrel vannak szerelve, tehát ingyen fogható a levegőből egy egyszerűbb antenna  segítségével a M1 HD, M2 HD, DunaTV, Duna 2 HD, RTL klub, TV2 valamint a Euronews 3 nyelven. Ezt az opciót mindenképp érdemes kihasználni, ingyen foghatóak a HD minőségű közszolgálati csatornák.
 
 
 
Ha van valamilyen előfizetésünk, és elégedettek vagyunk vele, ne váltsunk más szolgáltatóhoz. A UPC digitális kínálatából csak a HD DVR csomag ajánlható, melynek 6200 Ft-os havidíja nem kevés, a többi felejtős.
 
Ha van PCMCIA bővítőhely a TV-nkben, vagy CA modul beépítési lehetőség (a kettő ugyanaz, csak más néven), akkor ajánlom a MindigTV extra családi csomagját. A TV saját távirányítójával használható, nincs szükség set-top boxra! Egy évre előre fizetve 34.780 Ft ezért kapunk egy kártyaolvasót is, melyet a TV-be beszerelhetünk. Ha van CA kártya olvasónk, akkor csak 29.790 Ft. Ezért mi a létező összes fontos csatornát megkapjuk, a Discovery channel-t leszámítva. A csatornák a következők: HírTV, ATV, AXN, CoolTV, Film+, Viasat3, FEM3, Universal Channel, Comedy Central, History Chanenel, National Geographic, Spekturm, Disney Chanel, Minimax, Cartoon Network, Sport Klub, Sport1, Sport2, Pro4 (ez adja a Bajnokok ligáját!), két pornó csatorna (Dorcel TV, Private spice) és egy mulatós zene csatorna (MuzsikaTV) , csak hogy igazán kívánatos legyen a magyaroknak a MindigTV extra családi csomag. :)
 
Ha nincs bővítőhely, akkor set-top boxot is kell vennünk, ekkor 33.780
Ft-ot kell első évben otthagynunk a MindigTV családi extra csomagért.
 
Hasonló minőségben a UPC-nél egy év 74.400 Ft, és ez csak a TV! Látható tehát, hogy a modern kor emberének a legolcsóbb, legjobb minőségű és legkorszerűbb megoldás a MindigTV ingyenes 7 csatornája, valamint ha van rá lehetőség akkor a +rengeteg csatorna, az extra családi csomag. Hiányozhatnak a nem magyar nyelvű csatornák, de az internet korában nincs szükség ezekre sem nyelvtanulás, sem információszerzés szempontjából. A Discovery fájó pont, ez így van, reméljük a jövőben velük is sikerül szerződést kötnie az Antenna Hungáriának.
 
Ha úgy döntünk, hogy szerződést kötünk, akkor ajánlom a Antenna Hungária Zrt. 1119 Budapest, Petzvál József u. 31-33 cím alatt található ügyfélszolgálati irodáját, ahol gyorsan, kényelmesen és azonnal meg lehet kötni minden típusú szerződést, és már aznap használatba lehet venni a szolgáltatást.

 

A televíziózás mellett a médialejátszók is megérnének egy külön bejegyzést, a közeljövőben erre is sort kerítek.

Szólj hozzá!

Címkék: tv hd digitális digitális átállás hd tv


A bejegyzés trackback címe:

https://koronascimer.blog.hu/api/trackback/id/tr223507876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása