Koronás címer

Közéleti blog. Emlékeztek a címervitára? Nem? Nem baj, a véleményem már ismeritek...

Demokratának lenni

"Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Friss topikok

Linkblog

2014.01.21. 23:12 koronás címer

Mit keres Marx a Corviuson?

A felvetés jogos, de már maga a kérdés pontatlan. A kérdésnek így kellene szólnia: miért van felülreprezentálva Marx a Corvinuson? Mint jól nevelt konzervatív fiatalban nekem is hasonló hangokat penget meg Marx neve az asszociáció hárfáján, mint például Lenin, Sztálin, vagy éppen Kun Béla. Az ember szíve összeszorul, és betiltott ministránstáborok, üldözött értelmiségiek és írógéppel másolt szamizdatok jelennek meg az ember lelki szemei előtt. Egy ilyen név hallatán joggal merül fel a kérdés, méltó helyen van-e a Marx szobor a hazai közgazdaságtan fellegvárában. Nincs. És nem azért, mert "nyíltan fajgyűlölő és osztályharcos nézeteket" vallott, hanem azért, mert hiányzik mellőle Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Milltől kezdve Vilfredo Pareto, John Maynard Keynesen át Oskar Morgensternig még igen sok ember szobra. Ha Marx ugyanakkor méretű szobrot kap a Corvinuson, mint az előbb felsoroltak, ha húsz szobor közül az egyik az övé, akkor úgy hiszem, méltó helyére kerül. Most fő helyen van, és ez teljesen elfogadhatatlan.

Marxnak nem egy nézete vállalhatatlan, de az nem tagadható, hogy a közgazdaságtan területén maradandót alkotott. Rousseau gondolatai sokak szerint megágyaztak a XX. század totalitárius diktatúráinak. Sophie nevelése című írása a hölgyek neveléséről egyenesen botrányos. Ennek ellenére nem vitathatjuk el érdemeit: A társadalmi szerződés című művével beírta magát a filozófia nagy könyvébe. Ahogy Marx is A tőke című művével a közgazdaságtan legjelentősebb embereinek névsorába.

Marx nem egy Osztyapenkó volt, nem eltávolítani kell, hanem a helyére tenni.

Szólj hozzá!

Címkék: KDNP Marx Corvinus IKSZ Közgazdaságtan


A bejegyzés trackback címe:

https://koronascimer.blog.hu/api/trackback/id/tr815774389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása