Koronás címer

Közéleti blog. Emlékeztek a címervitára? Nem? Nem baj, a véleményem már ismeritek...

Demokratának lenni

"Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Friss topikok

Linkblog

2015.11.17. 12:46 koronás címer

Pray For Paris

Egyes emberek szerint Párizs és Franciaország nem érdemel részvétet a terrorcselekmények miatt. Csupán maguk az emberek.
Szerintük azért, mert:
- A támadás nem egy ország, illetve egy város ellen irányult, hanem a nyugati kultúrkör ellen.
- A franciák évek óta gyilkolják az arabokat.
- Charlie Hebdo
- A franciák támadják az Iszlám Államot (emberek halnak meg, tehát Franciaország gyilkos).
- Ki lett provokálva a merénylet; Franciaország provokálja az Iszlám Államot (tehát hibás a terror cselekményben).
- Francai gépek köröznek Szíria felett.
Ehhez jön hozzá a "Hol volt a gyász, amikor palesztinokat/szíriaiakat/kenyaiakat öltek meg?"


Kezdjük tisztázni a dolgokat.
- A támadás célpontja Franciaország volt, a támadásnak eszköze ártatlanok meggyilkolása. A nyugati kultúrkör elleni támadás megállapítása helytálló, ám Franciaország célpont mivolta nem vitatható el.
- Jelen merényletnek semmi köze Líbiához, sem más francia katonai, politikai lépéshez, egyedül az Iszlám Államhoz. Miért?
- A merényletet az Iszlám Állam követte el, mert vele hadban áll Franciaország.
- A Charlie Hebdo-hoz sincs semmi köze a merényletnek.

Az Iszlám Állam egy terror szervezet, mely háborús bűnök tucatjait követte és követi el. Gyermekeket, időseket, keresztényeket, mindenkit gyilkolnak, aki nem áll az ő oldalukra. Franciaország az ISIS elleni harcokban nem követett el háborús bűnöket. A háborúban katonák halnak meg, ez egy ilyen műfaj. Egy terror szervezettel szemben csak erővel lehet fellépni, tárgyalással nem. Mi, Magyarország is harcolunk az ISIS ellen, lást a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való részvételéről szóló 17/2015. (IV. 17.) OGY határozatot. Mi is potenciális célpont vagyunk.

A miért csak most van gyász kérdésre nehezebb a válasz. Párhuzamként Schneller Domonkosnak a kenyai keresztény mészárlás elhallgatásáról szóló frappáns írása, és Zsuppán András valasz.hu-n megjelent válasza jut eszembe. Ez a terror cselekmény Európa közepén történt, olyan élethelyzetben, amibe könnyen beleélhetjük magunkat; focimeccs, koncert, étteremben vacsorázás. Ahogy András, úgy én sem felmentést keresek, csupán válaszokat.

Most, hogy hivatalosan bejelentették, az orosz gép terrortámadás következtében zuhant le, érdeklődve várom, hogy a korábbival konzisztens álláspontot fogalmaznak-e meg a Franciaországot és Párizst részvételre nem méltatók, és kijelentik: Oroszország nem érdemel részvételt, csak az áldozatok, és mindenki akinek haláluk fájdalmat okozott.

Szerintem ahogy Franciaország, úgy Oroszország is részvétet érdemel.

Szólj hozzá!


2014.03.07. 23:21 koronás címer

Hét másodperc

A fiút a szokásos hétköznapján vitte a 4-6-os villamos. Olvasott. Mikor a Margit hídon suhant át Pest felé, leeresztette könyvét, s mint mindig, a budapesti panorámában gyönyörködött. Könyvét ismét kinyitotta, majd felpillantva egy rabomobilt pillantott meg a külső sávban. Az ablaknál egy nagyjából vele egy korú, tiszta tekintetű srác ült, ki hozzá hasonlóan érdeklődve tekintett át. Egymás szemébe néztek. A srác barátságosan, mintha ismernék egymást, egy picit megemelte fejét, szemöldökét felhúzta, mintha csak kérdezné: „Na mi van?” A fiú megemelte vállát, egy csöppet a könyvet is a kezében, majd keserűen lefelé biggyesztette ajkát: „Látod, ez van.” Értették egymást. A srác araszra nyitott kezével a két szemöldökéhez kapott, kirobbant belőle a nevetés, mely átragadt a fiúra is.

Szólj hozzá!

Címkék: villamos nevetés


2014.02.26. 23:35 koronás címer

A Líbiai háború - 1. rész

Írásom Németh Balázs szíves figyelmébe ajánlom.

 

A Líbiai háborút manapság egyre többen kezdik hasonlítani az Iraki megszálláshoz. Habár a párhuzam elsőre erőltetettnek tűnhet, azt megállapíthatjuk, hogy a katonai beavatkozás, illetve annak iránya és mértéke mindkét esetben visszásnak tekinthető. Irak tömegpusztító fegyverekkel már nem rendelkezett, ezzel a CIA tisztában is volt, ezáltal a háborúnak nem volt jogalapja. Líbia esetében az ENSZ csak egy légtérzár létrehozására és a polgári lakosság megóvására adott felhatalmazást, mégis hathatós légi támogatást, fegyvereket és kiképzést biztosítottak a szövetséges erők a felkelők számára.

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása